Unohtuiko salasana? Napsauta tästä.

Uusi järjestelmä ohjaa tekniikkaa toimenpiteissä

Uppsalan akateeminen sairaala on varustanut uudet leikkaussalit täysin uudella konseptilla. Käyttöön otetaan edistynyt integrointijärjestelmä, joka ohjaa periaatteessa suurinta osaa salin toiminnoista ja lääkinnällisistä laitteista.

Uuden Hus 100/101 -rakennuksen useat huippumodernit leikkaussalit ja hoitohuoneet ovat nyt valmiina otettavaksi käyttöön. Niistä 13 on varustettu uudella konseptilla, automaattisella keskusjärjestelmällä, joka helpottaa, yksinkertaistaa ja tehostaa työvirtaa luotettavasti toimenpiteen ja hoidon aikana.

– Konsepti integroi kaikki tärkeät ohjaustoiminnot, kuten kuvan ja videokuvan käsittelyn, leikkauspöydän ja valojen ohjauksen sekä kauko-ohjauksen yhteen järjestelmään. Se kattaa myös nauhoituksen tietojen tallentamista ja koulutusta varten, kertoo Sebastian Brieger, Merivaara AB:n myyntipäällikkö. Pitkällä tähtäimellä tällainen integrointijärjestelmä tulee hänen mukaansa olemaan vakiovaruste kaikissa suurimmissa sairaaloissa.

– On suuri kunnia, että meidän integrointijärjestelmämme valittiin juuri akateemiseen sairaalan, joka kuuluu ruotsalaisten sairaaloiden kärkipäähän, Sebastian Brieger toteaa.

Arne Pettersson, joka toimii uuden integrointijärjestelmän sairaalainsinöörinä ja teknisenä vastaavana, näkee uuden tekniikan mittavana ja merkittävänä askeleena sairaalan leikkaussalityöskentelyn kehittämisessä.

– Kyseessä on ensimmäinen täysmittainen integrointijärjestelmä, joka ohjaa kaikkea salissa, videokonferenssit ja saliin liitetty puhelin mukaan lukien. Tämä tuo merkittäviä etuja, kuten mahdollisuuden esiasennettuihin skenaarioihin, kaikki vain painikkeen painalluksella, Arne Pettersson kertoo.

 

Yhteistyössä leikkaussalihoitajien ja lääkäreiden kanssa kehitetty järjestelmä on toisin sanoen erittäin helppokäyttöinen, ja sen kosketusnäytössä on suuret ja selkeät painikkeet. Järjestelmä perustuu avoimeen arkkitehtuuriin, joten sitä on mahdollista täydentää uusilla erikoistoiminnoilla ja muiden toimittajien tuotteilla. Siihen voidaan myös lisätä uusia ominaisuuksia sairaalan tulevien tarpeiden mukaan.

Yleiskirurgian erikoislääkäri Gustav Linder on osallistunut järjestelmän hankintaan ja odottaa pääsyä työskentelemään uutta järjestelmää käyttäen. Hänen mukaansa järjestelmä tarjoaa useita etuja, joista hän kertoo muutamia esimerkkejä.

– Edistyneessä tähystyskirurgiassa, jota käytämme, on suuri etu, että röntgenkuvat ja muut tarvittavat kuvatiedot ovat koko ajan käytettävissä eri näytöillä. Järjestelmä mahdollistaa tämän, ja myös paljon muuta, hän toteaa.

 

Uusissa leikkaussaleissa on nimittäin useita suuria monitoreja varsien varassa katossa, sekä 10–15 kuvanlähdettä. Kaikki tapahtumat voidaan kuvata, editoida ja arkistoida.

– Toimenpiteen aikana voimme esimerkiksi muokata tarvitsemiamme tietoja, millä näytöllä ja milloin mitäkin näytetään. Näin voimme tehdä esimerkiksi silloin, jos meidän täytyy toimenpiteen aikana tarkastella aikaisemmin gastroskopialla potilaan vatsalaukusta otettua kuvaa kasvaimesta. Voimme tarkastella samaan aikaan useita kamerakuvia ja muuttaa toimenpiteen aikana sitä, miten ja missä kuvat näkyvät sekä siirtää näyttöjä tarpeen mukaan, Gustav Linder selittää. Hänen mukaansa etua on myös siitä, että järjestelmä voidaan integroida tavalliseen valvontalaitteistoon muun muassa sydämen toiminnan ja verenpaineen valvontaa varten. Tämä tarkoittaa, että kirurgi voi tarkkailla potilaan tärkeitä elintoimintoja koko toimenpiteen ajan.

– Jos kirurgi havaitsee yöaikaan ongelman, hän voi nyt kysyä järjestelmän kautta neuvoa päivystäjältä, joka pystyy tarkastelemaan toimenpidettä tietokoneellaan etäyhteyden avulla. Tämä voi myös näyttää tarkasti, miten toimenpide tulee tehdä piirtämällä ja tekemällä kuvaan merkintöjä. Kuvajärjestelmän avulla myös opiskelijoita ja vierailijoita voidaan yhdistää leikkaussaliin. He voivat näin osallistua toimenpiteeseen ja oppia siitä menemättä saliin.

Tähän liittyvät tuotteet

TIETOSUOJASELOSTE JA EVÄSTEET

Tällä sivustolla käytetään evästeitä. Hyväksyt käyttöehtomme jatkaessasi sivuston käyttöä.

Lue lisää