Unohtuiko salasana? Napsauta tästä.

Tiedot

04. toukokuuta 2018

Puhdas ilma vähentää infektioriskiä leikkaussaleissa

Ilman kautta kulkeutuvat partikkelit voivat aiheuttaa riskin potilaille leikkaussalissa, joten kehitämme jatkuvasti ratkaisuja ilman puhtauden hallitsemiseksi.

Kukaan ei halua kotiutua sairaalasta sairaampana kuin sisään mennessään. Siksi panostamme nosokomiaali-infektioiden minimoimiseen. Leikkaussalit ovat erityishuomion kohteena, koska siellä potilas on erityisen alttiina tartunnoille.

Hoitohenkilökunta huolehtii erinomaisesti ympäristön ja välineiden steriloinnista, mutta he ovat myös päälähde ilman epäpuhtauksille. Heistä - tai jopa potilaasta itsestään - lähtevät ihohiukkaset ja muut partikkelit voivat joutua leikkausalueelle ja lisätä infektioriskiä.

Otimme nämä seikat erityisesti huomioon, kun aloitimme yhteistyön Haltonin kanssa Q-Flow -leikkausvalaisimen merkeissä, kertoo Merivaaran tuotekehitysjohtaja Jyrki Nieminen. Merivaara on leikkaussalikalusteiden ja Halton ilmanvaihdon asiantuntija, joten yhdistelmä oli täydellinen.

Puhtautta Q-Flow -leikkausvalaisimen avulla

Leikkaussalin ilmanvaihtojärjestelmä tuo normaalisti puhtaan ilman ylhäältä päin. Ilma virtaa alaspäin ja poistuu kuljettaen partikkeleita poistoilmaan ja suodattimiin. Kuitenkin suuri leikkausvalaisin voi toimia kilpa-auton takasiiven tavoin ja saada aikaan turbulenssialueen.

Tyypillisesti ylhäältä tuleva ilmavirta osuu lamppuun ja muodostaa alipaineen lampun alapuolelle ja näin ollen kuljettaa partikkelit leikkausalueelle. Muotoilimme Q-Flow -leikkausvalaisimen siten, että valokehien välissä oleva avoin tila mahdollistaa ilmavirran kulkeutumisen valaisimen läpi, eikä edellä mainittua ei-toivottua ilmiötä pääse syntymään.

On ollut hienoa kehittää yhdessä Haltonin kanssa mailmanluokan valaistusratkaisu, joka varmistaa turvallisemman leikkausympäristön, Nieminen jatkaa. Käyttämällä kehittyneitä CFD-simulaatioita kehitimme Q-Flow’n optimaalisen muotoilun, jonka käyttökokemukset ovat vahvistaneet. 

Erilaiset leikkaussalit, erilaiset tarpeet 

Leikkaussalin ilmanvaihtojärjestelmällä on kaksi päätavoitetta. Haluamme luoda hyvät olosuhteet potilaalle ja henkilökunnalle, joten haemme ratkaisuja, joilla voimme minimoida veto- ja meluhaitat sekä ylläpitää miellyttävää lämpötilaa. Toinen päätavoite on minimoida ilmassa leijuvat partikkelit, jotka voivat lisätä infektioriskiä.

Haltonin ilmanvaihtojärjestelmä, Halton Vita OR Space, on suunniteltu luomaan ultra puhdas leikkausympäristö, jota voidaan käyttää myös korkean riskitason leikkauksissa. Suodatinjärjestelmä poistaa 99,995 prosenttia kaikkein pienimmistäkin ilmassa olevista partikkeleista.

Erilaisten leikkaussalien ja jopa erilaisten potilastoimenpiteiden tarpeet vaihtelevat. Perinteisellä laminaarisen virtauksen periaatteella leikkaustilaan, rajatulle alueelle, voidaan luoda puhdas leikkausympäristö. Samaa periaatetta noudattaen puhtaat olosuhteet voidaan luoda myös hyvin pienelle alueelle, kuten leikkausalueelle tai instrumenttipöydälle. Vaikka tarpeet vaihtelevat, tavoite on aina sama: minimoida ilman epäpuhtaudet, jotka voivat aiheuttaa infektioita.

Inoroom: täydellinen leikkaussaliratkaisu

Kun Merivaaran järjestelmät ja kalusteet yhdistettiin Haltonin ilmanvaihto- ja Hermetelin puhdastiloihin, syntyi innovatiivinen leikkaussaliratkaisu, jota kutsumme nimellä Inoroom.

Olemme toimittaneet näitä avaimet käteen -ratkaisuja asiakkaille, jotka arvostavat mahdollisuutta saada koko leikkaussali valmiiksi asennettuna yhdeltä toimittajalta. Inoroom-toimitus koostuu puhdastilarakenteista, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmistä sekä älykkäitä hallintaominaisuuksia sisältävästä OpenOR -saliohjausjärjestelmästä. Toimitukseen kuuluu luonnollisesti myös suunnittelu, asennus, järjestelmän validointi ja käyttökoulutus.

Yhteistyössä tarjoamme parhaat leikkaussaliratkaisut ja minimoimme ilmavälitteisistä epäpuhtauksista aiheutuvat infektioriskit. Olemme päässeet hyvään vauhtiin ja innolla odotankin yhteistyön jatkumista myös tulevaisuudessa. Jos olet kiinnostunut tietämään lisää siitä, kuinka voimme auttaa pienentämään infektioriskiä juuri sinun leikkaussalissasi, autamme mielellämme.

Lisätietoja antaa: 

Jyrki Nieminen, tuotekehitysjohtaja, Merivaara Oy
puh. +358 40 849 9755
Sähköposti: jyrki.nieminen@merivaara.com

TIETOSUOJASELOSTE JA EVÄSTEET

Tällä sivustolla käytetään evästeitä. Hyväksyt käyttöehtomme jatkaessasi sivuston käyttöä.

Lue lisää